-
Emekliliğe hak kazanan işçi SGK’dan emeklilik yazısı almalı.
-
İşçi emeklilik nedeniyle iş akdini feshettiğine dair fesih yazısını işverene tebliğ etmeli.
-
Fesih tebliğine SGK’dan aldığı emeklilik yazısını eklemeli.
-
İşverenin fesih tebliğini dikkate alıp, işçinin 08-emeklilik koduyla işten çıkışını gerçekleştirmeli.
-
İşçinin aynı işverene ait işyerlerinde 1 sene ve üstü kıdemi bulunuyorsa, kıdem tazminatı fesih tarihinde ödenmeli.
-
İşçinin bakiye yıllık izin ücreti ve diğer hakları ödenmeli.
-
İşçi fesih tarihinden sonra SGK’ya giderek bizzat veya e-devlet kapısı üzerinden yaşlılık aylığına başvurabilir.
-
Önemli:
-
Emeklilik nedeniyle fesihte ihbar süresi olmadığından ihbar tazminatı da gündeme gelmez.
-
:Sigortalı yeniden çalışmak isterse sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabilir, bu durumda yaşlılık aylığı kesilmesi söz konusu değildir.
EMEKLİLİK NEDENİYLE İŞTEN ÇIKIŞ SÜRECİNDE İŞÇİ VE İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Emeklilik

-
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra "gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi"ne tıklayın.
-
Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.
-
Tahsis talep türü olarak ise "yaşlılık aylığını" seçin.
-
SSK kapsamında aylık talep edeceklerin "4A", Bağkur kapsamına girenlerin ise "4B" seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra "Başvur" butonu tıklayın.
-
Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.
-
Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.
-
‘Aylık alıyor mu? sorusunu "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın.
-
Son aşamada "ileri" butonu ardından "başvur" butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilir.
EMEKLİLİK BAŞVURUSU E-DEVLET ÜZERİNDEN NASIL YAPILIR?
Yurtdışında Expat Olarak Çalışanların
Borçlanma ve Emeklilik Şartları
Sigortalılığın kazanılması açısından işveren ile işçi arasında hizmet sözleşmesinin yapılmasının yanında; işin işverene ait bir işyerinde ya da işyerinden sayılan yerlerde gerçekleştirilmiş olmalıdır. 5510 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre işyeri, sigortalı sayılanların maddi olan veya olmayan unsurlar ile birlikte işlerini yaptıkları yerlerdir.
Türkiye'de faaliyet gösteren bir işletmede çalışmaktayken, geçici görev kapsamında bir süreliğine yurt dışında görevlendirilmiş olanlar Türkiye’den SGK sigortalısı olarak bildirilmeye devam edebilir.
Ancak uzun dönemli olarak yurt dışında çalışmaya gönderilenler, çalıştıkları ülke sigorta kurumuna tabi sigortalı olur. Yani sigortalılık bildirimi, ilgili ülkedeki işvereni tarafından ilgili ülkenin sigorta Kurumuna yapılır.
Bu şekilde uzun süreli yurtdışında çalışanlar, çalıştığı ülke sigorta kurumuna sigortalı bildirilmiş olup bu sürenin Türkiye sigorta hizmeti olarak sayılması söz konusu değildir.
Bu durumdaki kişiler dilerse bu süreler için yurt dışı borçlanması yapabilir. Borçlanma yapılması halinde bu süre hizmetten sayılır.
Yurt dışı borçlanması 4/b kapsamında sigortalı sayılmakta prim matrahını kişi belirlemekte ödemesini kendisi yapmaktadır.
Örnek olarak, halen Türkiye'de çalışmakla birlikte, geçmiş dönemlerde 2 yıl yurtdışında çalışmış bir kişi için bu süre;
-
Asgariden borçlanılırsa ödenecek tutar 150,12 x 720=108.086-TL tutacaktır ve bu borçlanma ile emekli maaşını artırmayıp azaltacaktır.
-
Asgari ücretin iki katından borçlanıp 216.172-TL borçlanılsa emekli maaşı yine artmayacaktır.
-
Ancak borçlanma SGK Prim Matrahı tavanından yapılırsa bu durumda emekli maaş artacaktır, ancak bunun için 810.645-TL borçlanma ödemesi gerçekleştirilmesi gerekecektir.
Bu örnekteki borçlanma tutarları, kişinin mevcut primlerinin zaten emekli olmasına yetmekteyse, borçlanma yapılmasının ekonomik olmayacağını göstermektedir. Ancak Türkiye'de emekli olabilmek için gerekli prim gün sayısı eksik olanlar için borçlanma yapmaları gerekmektedir.
Bu kişilerin bilmesi gereken başka bir özel durumları da bulunmaktadır.
Bu kişiler yurt dışında çalıştığı ülke ile Türkiye arasında bir sözleşme bulunuyor ise bu ülkeye göre (örneğin Almanya için 67 yaş) emeklilik yaşının tamamlanması halinde kişi SGK aracılığıyla çalıştığı ülkenin sigorta kurumuna emeklilik talebinde bulunursa iki ülkede geçen hizmet dikkate alınarak yabancı ülke gün sayısı/yabancı ülke + gün sayısı üzerinden aylık bağlanır.
Örneğin Türkiye’de emekli olana kadar Türkiye SGK günü 8000 gün olsa kişinin Yurt dışı sözleşmeli ülke gün sayısı da 720 gün olsa ilgili ülkeye göre emeklilik yaşının tamamlanması sonrası yazılı başvuru halinde ilgili ülke 720/8720 oranlı maaş bağlanacaktır.